Mittellandkanal

Kategori: Reseberättelse, Tyskland 0
Pråm med jolle
Pråm med jolle

28/7 söndag, regnställ på; växlande molnighet, åska och regn och lite sol.

Vidare västerut på ”Mittellandkanal”

. Inte så mycket att se här heller, men lite äldre lummigare natur med mycket sjöfågel.

Passerade genom en stor del av Hannover, äldre bebyggelse, kolonilotter kanske, fint att kika på i alla fall. Lite liv och rörelse längs med kanalen, cyklister, löpare badare… En intressant sport bland de yngre var att simma ut till en passerande pråm, klättra upp på den och sedan dyka i igen lite längre fram. Pråmarna är så tungt lastade att de nästan inte har några fribord, så det var säkert ganska lätt att klättra ombord. Det såg ändå inte helt ofarligt ut.

Vid 18-19-tiden kom vi till Minden, ”liegestelle” i sta´n nedanför polisstationen. Kändes tryggt. Minden anses vara pråmarnas huvudstad och det var en hel del pråmtrafik på kanalen här. Orca plus två svenska båtar vi tidigare stött på åkte förbi vår nattplats.

Mot kvällningen cyklade vi in till centrum och besökte en italiensk restaurang där vi åt och drack gott.

 

29/7 måndag, växlande molnighet, inte så mysigt; regnställ, tidvis jacka o jeans

Upp och ragga saker i Minden; Mat, pirra/dramaten, flugsmälla… Några saker relativt enkelt att hitta, andra svårare, var köper man spännband/remmar i Tyskland?

Kl. 13 startade vi dagens resa västerut mot ”Dortmund-Ems kanal” som var sista kanalen före floden Rhen. Vi hoppas att komma fram till en marina vi sett ut som enligt uppgift ska ha tvättmaskin!!

16.45 omkörda – onödigt nära- av en pråm, Bosse var tvungen att väja och dra ner på farten. Tina blev senare tvungen att väja för en dum and med 4-5 ungar (igen).

För att komma till gästhamnen med den hägrande tvättmaskinen gjorde vi en avstickare på 6 km in i ”Stichkanal Osnabrück” dit vi anlände vid 20-tiden. Det fanns två båtklubbar att välja på och vid den första försökte de få in oss på en plats som var mindre än båten och dessutom för grund. Hos klubb 2 gick det bättre. Hamnkaptenen hade åkt hem för kvällen, så inga dusch- eller tvättstugepolletter den kvällen.

 

30/7 tisdag

Tvätt och fixardag. Med hjälp av trevliga båtgrannar fick vi ihop polletter så kunde vi duscha och tvätta. Här kunde vi även fylla på bränsle med hjälp av en mobil tankanläggning i form av ett 200-liters fat och en el-pump. En mysig välskött liten båtklubb. Ett segelflygfält nära, inte fel det heller.

Vid 16-tiden puttrade vi tillbaka ut i ”Mittellandkanal” mot nästa natthamn, den lilla byn Obersteinbeck. Fram kom cyklarna för att ev. hitta ett öppet matställe. Vid sidan om det nerlagda värdshuset i byn hittade vi en tysk/britt som ställt upp sin tyska variant av korvkiosk. Bratwurst med pommes och öl! Mums det med, och en trevlig pratstund med killen som bott några år i England men nu flyttat tillbaka.

Mätta trampade vi ”hem” längs kanalen och sedan ner i bingen. Vi var nu väldigt nära slutet på Mittellandkanal och skulle gå in i Dortmund-Ems kanal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.