Segelhaveri, tillbaka i Arrecife

Kategori: Reseberättelse 1

Torsdag 15 oktober

Det blir sällan som man tänkt. Under den första natten och ca 70 Nm efter avfärden gick en fallhake till genuan sönder och seglet hamnade i vattnet under båten. Vi hann inte få stopp på propellern i tid så seglet fastnade och motorn stannade tvärt. Som tur var gick motorn på tomgång. Vi fick upp kutterfocken med sin furler mm och började segla tillbaka mot Arrecife. Genuan lossnade efter ett tag från propellern och efter stort slit lyckades vi få upp seglet på däck och surra det till mantåget. Propellern snurrade lätt så vi kunde efter en stunds funderande starta motorn och lyssna efter missljud. Det verkade ok så med motorn kunde vi öka farten så vi skulle hinna fram till marinan innan det blev mörkt och så blev det. Seglingen fram till att seglet lossnade var ganska tuff med 2m vågor/ dyning och ca 18-25 knops motvind. Vi visste att de två första dagarna skulle bjuda på obekväma förhållanden och det stämde verkligen.

Så här är vi nu. Varvet är meddelat och vi ska lyfta båten för att kolla att allt verkligen är ok och hoppas få hjälp av en segelmakare med att reparera seglet. Det kommer nog ta till mitten av nästa vecka innan vi kan starta igen och då gäller det att vädret är tillräckligt bra. Fortsättning följer alltså.

  1. Inger
    | Svara

    Skönt att höra att ni inte är sjuka eller skadade. Har undrat sedan jag såg att ni vänt så tvärt tillbaka till Lavarote.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.