Elbe-Seiten kanal

Kategori: Reseberättelse, Tyskland 0
Shiffshebewerk i Lauenburg
Shiffshebewerk i Lauenburg

26/7 fredag, Hett och soligt.

Knöt loss från hamnen i Lauenburg strax före kl. nio och åkte ut i strömmen på floden Elbe.

Elbe mynnar ju ut i Hamburg, så vi hade tidigare åkt en bit på Elbe från Nordsjön till Kielkanalen när vi transporterade hem båten från Holland för ett år sedan. Det var betydligt mer ström då när strömmen i floden fick hjälp av tidvattnet.

Vid den gamla staden Lauenburg lade vi till vid en liten brygga för korta besök för att handla lite mat. Efter tips från en engelsktalande hundägare kunde vi knalla upp mellan en massa fina gamla hus till centrum och få tag på bra mat, bank, apotek etc.

Vid 11-tiden var vi på väg igen, och svängde söderut in på ”Elbe seiten Kanal”. I den här kanalen ligger det ett ”Shiffshebewerk” dvs. en båthiss, spännande att bli hissad i ett badkar 38 m upp! Här träffade vi för första gången på Orca – en privatägd kanalgående motorbåt som vi skulle träffa på flera gånger senare. I övrigt är kanalen ganska trist (rel. nybyggd), inte mycket att se, mest kanalbankar. Lite som Autobahn.

Sluss nr två denna dag var mer traditionell, men nivåskillnaden – 23m!

Övernattade vid Bodenteich Här fick vi uppleva små tsunamis då och då, slusspåverkan?

 

27/7 lördag, mycket hett, åska och regn på em

Puttrade på i ”Elbe-Seiten kanal”. Fågelskådning, en segelflygande Glada.  Inga slussar den här dagen, däremot en kanalkorsning inkl. vägskyltar, vänster, Berlin, höger Hannover-Osnabrück, som var vårt val. Vi svängde då ut på Mittelland kanal. Mittelland kanal är en av de nyaste kanalerna i Tyskland och förbinder västliga kanalsystem med de i ost. Tyvärr innebär det att den är ännu mer spikrak och själlös än de vi åkt i tidigare.

Nattstopp vid Piene, här var vi verkligen ute och cyklade! Trodde att vi lätt skulle kunna ta oss in till staden som låg på andra sidan kanalen för att få oss en bit mat, men irrade bara runt på landsbygden. Det visade sig vara mycket längre än det såg ut. Helt utmattade fick vi laga kvällsmat själva och stupa i säng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.