Eller som han säger på dumburken – Vart är vi på väg?

På Oceanseglingsklubben fick vi lära oss av ett annat par att sikta på att segla till en närbelägen plats och när det är uppnått fortsätta en bit till. På det sättet slipper vi själva och omgivningen bli besvikna när den storslagna planen att segla jorden runt inte kan infrias. Lät klokt tyckte vi.

Vi startade alltså från Berga utanför Stockholm i juli 2013 med mål att segla till Nynäshamn. Efter att målet för resan uppnåtts fortsatte vi till Gotland, förbi Ölands ostkust och till Bornholm. Tala om överträffat mål! Därifrån bar det av till Travemünde där vi mastade av och försvann in i det Tyska kanalsystemet mot Lübeck. Det blev några kanaler till och sedan var vi på Rhen. Vi åkte vidare på Rhen och kom fram till Köln. Där tog det stopp. Tvärstopp. Ett skadat knä omöjliggjorde vidare resa. Med lite hjälp gick vi tillbaka en bit på Rhen och in i Holland, till Bruinisse, där vi lade upp båten på land över vintern.

I maj 2014 fortsatte vi på Holländska och Belgiska kanaler in i Frankrike, stannade till i Paris, fortsatte söderut på floder och kanaler mot Port S:t Louis där vår mast väntade på oss. Efter påmastning har vi åkt lite västerut, passerat gränsen till Spanien och följt Spanska kusten mot Gibraltar. Efter Gibraltar tog vi vänster, dvs söderut och kom fram till Lanzarote och därifrån till Las Palmas på Gran Canaria. Våren 2015 åkte vi norrut igen. Först till Lanzarote, sedan till Madeira och därefter till Algarvekusten i Portugal. Efter det har vi åkt tillbaka in i Medelhavet igen och via Balearerna och Sardinien kommit till Licata på Sicilien. (2015-11-19).

 

Resa 2013-2015
Joyagers rutt 2013 – 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under 2016 har vi fortsatt norrut genom Messinasundet och sedan via Eoliska öarna följt Italiens västkust upp till Rom. Därifrån seglade vi västerut till Sardiniens norra spets, över Bonifaciosundet, följde Korsikas västkust och över till Frankrikes Cote d´Azur. Sedan vände vi nosen söderut via Korsikas ostkust, Sardiniens ostkust och ett skutt till Malta dit vi kom den 13 november. Där tillbringar Joyager vintern 2016-2017.

Joyagers rutt 2016 Sicilien -Malta

 

Under 2017 har vi startat från Malta, gått norrut längs Siciliens ostkust till Italienska fastlandet på ”stövelns” sula och därifrån tagit oss till Paxos i Grekland. Fram till mitten av juli seglade vi i Joniska havet från Korfu i norr till Zakynthos i söder och la sedan upp båten i Preveza för sommarvila. Sista dagarna i augusti sjösatte vi och gick vidare österut till Poros strax söder om Aten. I slutet av september lämnade vi sedan Grekland och korsade Medelhavet, gick ut genom Gibraltarsundet och slutade säsongen i  Lagos, Portugal.

Rutten 2017. Malta – Portugal via Grekland

2018 blev det en sen start på säsongen efter att Joyager legat på varvet i Lagos hela vintern och sommaren. Sjösättning i september och sedan olika ankringsplatser längs Portugals sydkust och en tur upp på floden Ria Guadiana på gränsen mellan Portugal och Spanien. Efter ett par återbesök på varvet seglade vi sedan söderut till Las Palmas på Gran Canaria dit vi anlände 1 december. Det blev årets slutmål.

Rutten 2018 Portugal – Kanarieöarna

 

2019 blev en mycket kort säsong. Vi bodde i båten under vintern i Las Palmas. Sommaren tillbringade vi i Sverige och med husbil i Norge. I september fick vi lov att flytta Joyager för att lämna plats för ARC-båtar (som kommer i november…). Den seglingen gick till Arrecife på Lanzarote. Vi lämnade Joyager där för att återvända i november/december. På grund av ett läckande tak blev vi fördröjda till i mars 2020 och sedan hindrade pandemin oss att åka till Lanzarote, Det skulle komma att ta ett drygt år innan vi kom tillbaka.

2019 – Las Palmas till Arrecife – årets enda segling
2020 Tillbaka till Portugal från Lanzarote