Vi börjar röra på oss

Söndag 5 Juni 2022

Masten tas ner med kranbil

Äntligen börjar det hända saker i vårt avbrutna båtliv. Sedan vi seglade Joyager norrut från Lanzarote i oktober 2020 har hon legat på land i Portimao, Portugal. Vi  gjorde klart för sjösättning våren 2021 men valde att avstå pga osäkerheten i hamnarna med pandemin och även hotet från Orcas som attackerar segelbåtar utanför Portugal och Spaniens västra kuster.

Klart för demontering

Även i år avstår vi att segla norrut i Atlanten genom att frakta Joyager på lastbil till Holland för att därifrån segla till Sverige.

Lastbil och lastbil förresten, det visar sig att transportfirman kör sin trailer upp till Porto i norra Portugal för att där parkera på Ro-Ro fartyget Sixtine med destination Zeebrugge i Belgien och Rotterdam i Holland. Därifrån tar man sig på vägen igen till Bruinisse, samma marina där vi köpte Joyager 2012 och även övervintrade 2013-2014.

 

Dragbil med förlängningsbar trailer

Den 8:e juni ska det bli avlastning och sjösättning. Dagen därpå ska vi masta på och återmontera targabågen och solceller som vi fått montera av för transporten. Det blir alltså ett arbetsläger några dagar i Bruinisse för att återställa allt efter transporten.

Travellift redo att lyfta 16 ton

Därefter ska vi ge oss iväg på Hollands kanaler, floder och sjöar via ”Standing mastroute” är det tänkt. Som namnet antyder är det en rutt som går att gå med masten i rätt läge. Det blir ett antal broöppningar längs vägen och även en del slussar.

Dags att matcha båt och trailer

Vi räknar med att komma ut på Nordsjön vid Delfzijl på gränsfloden Ems vid gränsen mellan Holland och Tyskland för att sedan via tyska Norderney gå in i Kielkanalen vid Brunsbüttel och floden Elbe.

På plats för transport
Bakre stöttorna på trailern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.