Floden Trave och Elbe-Lübeck kanal

Kategori: Reseberättelse, Tyskland 0
Elbe-Lübeck kanal
Elbe-Lübeck kanal

24/7 onsdag, varmt och soligt

Start från Travemünde kl. 15. Mot Lübeck på floden Trave. Lübeck har tre vattenvägar att välja mellan (om man inte har mast). Vi försökte först den kanalen som passerade närmast den inre gamla staden.  Den vägen verkade trevligast. Men inte ens mastlösa vågade vi oss på att gå under den mycket låga bron. Vi fick i stället vänta på broöppning (brohöjning) i en annan kanal för att komma ut på Elbe-Lübeck Kanal. Lunch medan vi väntade på att passera bron. Här såg och hörde vi vår första pråm. Det var en äldre pråm med en ”riktig” gammal lågvarvig dieselmotor. Ljudet är klart njutbart för en gammal motorcykelmekaniker.

Puttrade vidare till första slussen. Vi anropade den på VHF (UKW i Tyskland) utan svar. Lite väntan igen, vad ska vi göra? Har den stängt för dagen? Plötsligt öppnade slussen. Vi förstod inte varför men var inte ledsna för det.

Fortsatte sedan ca 1 km till ett ”liegestelle” utmed kanalen för övernattning. Fastknutna och klara för kvällen vid 21-tiden.

Förutom naturen så var det gott om kanoter i Lübeck och roddare i kanalen att titta på.

 

25/7 torsdag, mycket varmt och soligt

Start vid 9-tiden. Mot söder i ”Elbe-Lübeck kanal”. Fyra slussar upp och två ner. Stannade över natten i en liten mysig marina i Lauenburg där kanalen slutar/börjar? I floden Elbe.

Vårfloden här hade lämnat en del spår i hamnen.  Pollarna för flytbryggorna var i all hast påskarvade 3-4 meter och det var vattenskador i huset där hamnkaptenen och serveringen håller till på en 10 meter hög kulle ovanför hamnen.

God mat/öl  och trevligt sällskap, ett par holländare vid vårt bord och danskar vid bordet intill.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.