Solceller och vindgenerator

Kategori: Kanarieöarna, Spanien, Teknik 0
Solceller och vindgenerator
Solceller och vindgenerator på plats.

Fredag 3 april.

Häromdagen fick vi solcellerna på plats och det måste vara det bästa vi skaffat på länge. Sedan vi anslöt regulatorn till batteribanken har vi stängt av landströmsladdaren och har ändå överskott på el med kylboxen igång. Laddningen från solcellerna är tillräckliga även en mulen dag, de laddar med 10 Ampere mitt på dagen. Tittar solen fram får vi över 20 A. Vi har fyra 100W paneler och en MPPT-regulator från Victron. Den klarar upp till 100V inspänning så vi har seriekopplat panelerna och de ger normalt över 80V tillsammans. Det ger en hel del marginal om någon/några paneler skuggas av något eftersom regulatorn bara behöver 18V för att starta.  Betyget på solcellsinstallationen blir MVG så här långt.

Någon dag senare var även vindgeneratorn på sin plats och inkopplad. Hur den fungerar vet vi inte för det har hittills inte blåst tillräckligt mycket för att komma upp i de drygt 400 v/min som krävs för att den ska börja ladda. Vindmätaren i masttoppen har indikerat 6-8 knop som mest, men nere vid vindgeneratorn är det förstås mindre än så. Den trivs nog bättre vid svajankring där den inte skyms som här. Återstår att se alltså. Våra Holländska grannar är skeptiska. De hade tidigare en vindgenerator, men den krävde vind på 20 knop för att ladda och förde ett eländigt oväsen så de valde att sälja den. Det var ett annat fabrikat än vår (som heter Air-Breeze) så vi hoppas att vår uppför sig bättre. Vi har väl i ärlighetens namn inte så jättestora förhoppningar på vindgeneratorn, men vi tycker den hör till en längeseglarbåt och det är intressant att få egna erfarenheter av elproduktion av olika slag.

En annan sak vi roat oss med idag är att byta lanternor i fören. Vi har tidigare haft en kombinerad röd/grön LED-lanterna som suttit längst fram på pulpiten, men efter att ha bytt ankare kom det så högt upp att det skymmer en del av ljuset och reflekterar alldeles för mycket ljus för den som har vakten nattetid och ska spana framåt. Det blir därför nu en lanterna på varje sida av pulpit istället på nya fästen vi fick ditsvetsade i samband med monteringen av targabågen. Även de nya lanternorna är av samma LED-typ, en helt kapslad modell för båtar upp till 20m som vi hittat hos Båt-Accenten till vettigt pris. Det blev inte helt klart med kabeldragningen, alla butiker är stängda idag så vi kunde inte komplettera med en ny kabel som behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.