Mahon, Menorca till Sardinien

Mahon kaj
Mahon – en bit kaj med hus från stadskärnan ovanför

Torsdag den 12 november.

Nattresan 4-5 november mellan Mallorca och Menorca gick utan problem och vi ankrade mitt på torsdagen i en vik vi fått tips om av seglande vänner. Väldigt skyddad och bra, precis i början av inloppet mot staden Mahon. Ett tips i pilotboken sa att man hade nära till entrén till den gamla befästningen La Mola som blivit museum. Vi blåste upp dingen och rodde i land. Vad som inte nämndes var att det sedan var flera kilometer bilväg fram till själva attraktionen. Eftersom det ändå var stängt för dagen bestämde vi oss för att avstå besöket. En kanske milslång promenad på asfalterad väg var inte vad vi längtade efter. För att se mer av Mahon stad flyttade vi på lördagen in i en av marinorna i staden, Club Maritimo. Förtöjning med mooringlinor och aktern mot kajen. Kontrasten mot den lugna ankringsplatsen var stor, här promenerade det folk 2 meter bakom båten men vi hade nära till allt. Och det fanns fungerande Wifi! En promenad längs kajerna och upp i den gamla stadskärnan visade att det finns mängder av restauranger, men att en del av dem hade stängt för säsongen. Det har nog varit trångt här under högsäsongen så vi är glada att vi inte var här då. Vi hann med en busstur till den äldre gamla huvudstaden Ciutadella också innan vi lämnade Menorca måndag 9 november. Menorca gav mersmak.

På onsdagsmorgonen 10 november var vi framme vid Carloforte, Sardinien. Inte Italien, det är ortsbefolkningen noga med, utan Sardinien. Vi la till i Marine Sefredi i hamnbassängens norra del. Carloforte visade sig vara en liten pärla. Byggd mestadels på 1700-talet sedan befolkningen tvingats fly en koloni på Afrikanska nordkusten. Staden har trånga gator och en stadsmur av något senare datum. Carloforte ligger på ön San Pietro. Ön har tidigare varit ett tonfiskecentrum och än idag fiskas det under vårsäsongen tonfisk här med fasta nät. Fisken snabbfryses sedan direkt för att vara färsk även resten resten av året. Enligt en krögare i en liten restaurang i staden är tonfisken här bäst i världen. Kanske är det så? Idag är ön och staden ett turistmål på sommaren och nu när vi var här var det väldigt lugnt. En del restauranger hade stängt för säsongen.

Nästa steg blir att åka vidare mot Cagliari på Sardinska fastlandet och där avvakta rätt väder för en överfart till Sicilien. Måndag ser lovande ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.