Las Palmas – ARC 2014

Svajankring i Las Palmas
Många båtar är det…

Lördag 22 november.

Vi kom till Las Palmas i söndags och har sedan dess legat på svaj utanför hamnen, som är full av ARC-båtar. De ligger och väntar på starten på Atlantrallyt som startar i morgon, den 23 november. Vi har bekanta från Oceanseglingsklubben bland flera av besättningarna. Så fort de kommit iväg är vi lovade en plats i marinan. Det är första gången vi ligger för ankar någon längre tid med Joyager och det är också första gången vi använt dingen i skarpt läge.

Det har visat sig att vi måste ladda batterierna i stort sett dagligen. Kylskåpet drar mycket ström och det går nästan hela tiden. Behöver åtgärdas. Ett bekymmer i sammanhanget är att vårt dieselelverk har börjat läcka olja kraftigt. Det är första gången vi använt även det någon längre stund så problemet har visat sig först nu. Vi får alltså använda huvudmaskinen för att ladda batteribanken.Till Att-göra listan kan man alltså lägga att vi behöver laga elverket, skaffa fler solpaneler och ett energisnålare kylaggregat eller bättre isolering till kylskåpet.

Dingen är ett annat kapitel. Vi kunde inte motstå frestelsen att satsa på en elmotor till den. Det har visat sig vara den kompromiss vi anade. Det går tyst och rent, men räckvidden blir väldigt begränsad. I princip har vi en resa fram och tillbaka till marinan innan batterierna behöver laddas. Kraften motorn utvecklar är fullt tillräcklig, även för lite motvind och motsjö även om det inte går särskilt fort. Laddningen av batteriet sker än så länge inne i båten, så det blir en hel del släpande på 20 kg batteri. Batteriet är ett vanligt 80 Ah marinbatteri i en plastlåda med handtag. Vi har börjat snegla lite på bensinmotorer…

Något vi är mycket glada över är vårt nya 25 kg Rocna-ankare som vi köpte i våras. Det sitter tryggt fast även när det blåst en hel del från olika väderstreck de här dagarna. Mindre kul är det att den nya 10 mm ankarkättingen kärvar i ankarvinschen, men man kan tydligen inte få allt… Mer till Att-göra listan.

Annars är Las Palmas ett trevligt ställe. Det är en stor välutrustad marina som ligger inne i staden. Nära till butiker och busskommunikationer. och så finns här Sailors bar. Stamstället för alla seglare. De serverar fika, mat, pilsner och en häftig atmosfär. Vi blir kvar här ett tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.