Framme i Licata

Kategori: Italien, Reseberättelse 0
Licata på Siciliens sydkust
Licata på Siciliens sydkust

Söndag 29 november.

Tisdag 17 november tuffade vi in i hamnen i Licata. Med lite assistans från Ormeggiatores som knuffade med gummibåt i sidvinden kom vi in på vår plats på brygga L1.

När vi ser tillbaka på resan från Portugal kan vi konstatera att vi haft en nästan oförskämd tur med vädret med tanke på den sena årstiden. Vi har visserligen fått invänta bättre väder vid ett antal tillfällen, men det har varit som mest ca en vecka, i Cartagena. När vi sedan åkt har prognoserna stämt mycket bra och vi har inte drabbats av något hårt väder. Snarare för lite vind än för mycket med motorgång som följd. Till saken hör att vi kollar ganska noggrant. Någon vecka innan vi tänkt åka har vi kollat prognoserna på flera olika vädersiter och sedan följt upp hur prognosen för vårt tänkta tidsfönster ändrar sig. Är ändringarna små betraktar vi prognosen som allt tillförlitligare och är slutligen prognosen dagen innan tillräckligt bra så åker vi.

Den här metoden har vi lärt oss under alla åren som segelflygare. Riktigt bra väder för segelflyg är det i Sverige kanske tio dagar på en sommarsäsong. Vissa år inga alls… Att hitta de här dagarna och sedan se till att kunna vara ledig från ordinarie arbetsuppgifter har alltid varit en utmaning. Det har dock blivit allt enklare med åren allteftersom väderprognoser och presentationen på internet blivit allt bättre. När vi började flyga hade man i princip bara TV-vädret och de mycket kortsiktiga prognoserna för våra större flygplatser att förlita sig till. Resten byggde på kvalificerade gissningar och svartkonst. Varje pilot hade sin teori.

Nu kommer Joyager att stanna i Licata några månader tills vädret blir varmare igen. Besättningen kommer pendla lite. Det var visserligen drygt 20 grader här på dagarna när vi kom, men det har gått över och blivit svalare. Sightseeing på Sicilien står på programmet, några Stockholmsbesök blir det också och Malta ska vi ta oss till några dagar. Med eller utan båt, det får vi se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.