Sen säsongstart

Kategori: Portugal, Reseberättelse 0

Fredag den 13 juli

Jodå, vi är kvar på jordens yta, men det blir en sen säsongstart i år. Joyager ligger kvar på land i Lagos och en hel del jobb har gjorts under vintern, men en del är fortfarande inte färdigt. Vi återkommer med detaljer om det i ett senare inlägg. Vi lämnade Lagos i mitten av maj och åkte till Sverige. I Eskilstuna stod vår gamla husbil som vi inte använt sedan långt innan vi lämnade Sverige med Joyager 2013. Den har vi skrämt liv i och åkt genom Europa ner till Portugal. På vägen passade vi på att återuppleva delar av kanalresan från 2013-14 och vi besökte en del platser vi inte kunde nå på grund av de bitvis grunda kanalerna och hamnarna i anslutning till dem.

Vi har kunnat konstatera att livet i husbil i mycket liknar båtlivet. Den stora skillnaden är hastigheten man kan förflytta sig med. Vår husbil är i och för sig inte särskilt snabb, men det är ändå stor skillnad på 100km/h och 5 knop. Utrymmet i husbilen är klart mindre än i båten, vår husbil är bara knappt 6 meter lång. Mindre än en Vega alltså. I övrigt är vardagen ungefär densamma. Man behöver skaffa gasol med jämna mellanrum (kylen går på gasol). fylla vatten ett par gånger i veckan och tömma toalett och gråvatten varannan dag. Istället för ankarplatser och marinor får man jaga ställplatser eller campingplatser. Ställplatser har nästan aldrig duschar, men har oftast vatten och tömningsmöjligheter. Många av dem ligger i anslutning till en marina. Campingplatser har duschar, men är dyrare. Det finns massor av förteckningar över ställplatser i Europa på internätet. Alla är förstås inte särskilt väl uppdaterade… Och saker går sönder även i en husbil. En av sakerna som gått sönder är lustigt nog ett dörrhandtag av exakt samma typ som vi har många av i båten. De går sönder där också. Frågan är om det kan skyllas på marin kvalitet?

Snart styr vi norrut igen och räknar med att vara i Sverige i månadskiftet juli/augusti ungefär. Sjösättning är planerad en månad senare då vi alltså ska vara tillbaka i Lagos igen. Efter sjösättning har vi tänkt segla ett par månader i Portugisiska vatten. Därefter har vi någon dimmig idé om att ta oss till Kanarieöarna och ha Joyager där över vintern. Den gångna vintern i Lagos var i kyligaste laget i vår smak, frågan är om Kanarieöarna är så mycket varmare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.