Lång tid i Las Palmas

Kategori: Kanarieöarna, Spanien 0
Sittbrunnskapell
Biminin har utökats till ett sittbrunnskapell

Las Palmas är en Velcro-harbour. Precis som ett kardborreband är det lätt att fastna. Vi hade tänkt att ligga i Las Palmas över jul och nyår för att sedan utforska övriga kanarieöar. Men, sedan blev styrman krasslig. Ont i ryggen och magen. Det drog ut på tiden. Det var också problem med plats i marinan. Vi fick tillbringa en dryg månad på den ökända T-bryggan, direkt innanför infarten. När det blåser sydliga vindar är det öppet för vågor hela vägen till Antarktis. Blåser det hårt är det inte säkert att ligga här. Man vill inte gärna lämna båten obevakad någon längre tid. På julafton blåste det kuling och vågorna fick bryggpontonen att orma sig betänkligt. Det var både obehagligt och farligt att gå på den.

Lite senare fick vi en plats på J-bryggan, mycket längre in i marinan. Då var det inte riktigt läge att lämna hamnen. Hade vi åkt hade vi fått börja om på T-bryggan igen när vi kom tillbaka. Och styrman mådde bättre men inte bra. Vi hade i alla fall tid att ta tag i ett projekt vi väntat länge på – att sy kapellsidor till biminin. När biminin tillverkades i Port Napoleon 2014 lät vi sy i blixtlås i kanterna för att senare tillverka sidstycken. Och nu blev det av. I Las Palmas finns Kirsten. En dansk kvinna som arbetar med att sy kapell och annat i sin båt, Röde orm. Tillsammans måttade och funderade vi och hon sydde. Resultatet syns på bilden. Lite lådformat kanske, men formatet på biminin styr formen till stor del. Vi tycker resultatet blev mycket lyckat och nu kan vi använda sittbrunnen mer än tidigare även om vädret är regnigt och bistert.

Vi har även hunnit med att montera en ny autopilot. Vi hade problem med gennakerseglingen på vägen till Gran Canaria och ett byte har länge stått på önskelistan så nu har vi en ny Raymarine Evolution på plats. Det ska vi berätta mer om senare. Det blev en del intressanta erfarenheter i elektronikens spännande värld som kanske fler kan vara intresserade av.

Vi insåg efter att tag att det nog inte skulle bli några besök på andra öar den här gången heller. Funderingarna gick nu på att lägga upp Joyager på La Palma över sommaren där de har bra faciliteter och besöka öarna nästa vinter så vi försökte boka en plats till 1 juni. Det gick inte så bra, de ville inte boka platser alls. ”Ring oss ett par veckor innan ni vill komma upp” sa de när vi mailade i mars. När vi sedan kontaktade dem i mitten av maj fick vi beskedet att det var fullt (!) Märklig ordning. De som var ute i god tid fick ingen plats. Platserna togs istället av dem som råkade komma dit först. Alternativet blev att låta Joyager ligga kvar i vattnet i Las Palmas. Snopet då vi hade tänkt passa på och byta några skrovgenomföringar där de bara fem år gamla bronsventilerna inte längre går att reglera utan våld. Det blir komposit nästa gång.

Det kan bli nya problem med att ligga kvar i Las Palmas. Marinan kan bara garantera att vi har platsen till 1 september, sedan kan ARC-båtar börja droppa in. Med sydländsk oförmåga till planering kan de inte redan nu boka ett antal platser (det finns tomma platser nu) till det fåtal båtar som kommer så tidigt utan alla ca 250 båtar som ska flytta sig får bara plats till 1 september och sedan kommer de förlänga avtalen vartefter de ser hur många båtar som verkligen kommer tidigt, kanske något 10-tal eller så… Vi hoppas på att få platsen förlängd för vi har inte planerat att komma tillbaka förrän senare i september, men har vi otur får vi ändra våra planer och flyga ner och flytta båten. Smidigt. Varför flyttar vi då bara inte båten på en gång? Orsaken är att det är förföriskt lågt pris på att ligga i Las Palmas och det är en väldigt säker hamn om man inte ligger på T-bryggan. Övriga marinor är minst dubbelt så dyra och många är helt öppna mot söder.

Vi lämnade Las Palmas och Joyager i början av Juni och är just nu i huset i Lagos. I början av juli har vi tänkt åka norrut till Sverige och också göra en husbilstur till NordNorge. Styrman har släktingar i Narvik och Oslo så vi har tänkt att utforska landet mellan de platserna. Sedan vore det ju sjutton om vi inte skulle få se mer kanarieöar nästa vinter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.