Düsseldorf

Kategori: Reseberättelse 0
AGM-batteriet exploderade
AGM-batteriet exploderade

4/8 söndag

Uppe med tuppen för att kunna åka till Köln som ligger 50 km uppströms på en dag. Allt färdigt, planerat med frukost under gång, men…

När vi ska backa ut från vår plats upptäcker vi att bogpropellern inte går. Det är helt tyst.

Bogpropellern har ett eget batteri monterat i förpiksstuven och där sitter också bogpropellern, säkringar och manöverreläer. Felsökningen börjar alltså där. Det gick lätt att hitta felet. När vi lyfte undan dynorna och luckan såg vi att det var en fuktig sörja över stora delar av stuvutrymmet. Bogpropellerbatteriet hade exploderat!!! Delar av plast och syra från batteriet var överallt.

Vi hörde en dov smäll när vi la till vid bryggan på lördag eftermiddag. men vi trodde inte det hade att göra med oss, ack ja. Nu visste vi bättre. En av cellerna i det som varit batteriet var helt svartbränd. Med största sannolikhet har det funnits ett glapp här som gett ett överslag och en gnista när belastningen från bogpropellern ökade. Fabrikationsfel alltså. Dvs ett annat ord för dålig kvalitet. Det tråkigaste var att vi hade fyra batterier till av samma typ och fabrikat i båten.

– Klockan13 sanerar vi fortfarande. En faktor vi kan vara glada över är att batteriet var av AGM-typ. Det innebär att syran inte är helt fri utan sugs upp av glasfibermattor i batteriet. Det begränsar skadorna på andra saker i stuvfacket och underlättar saneringen. Hamnkaptenen är en mycket hjälpsam man och han hjälper oss med behållare för syrabemängt skräp och han tror han kan ordna nya batterier åt oss. Vi vill förstås byta de övriga batterierna vi har av samma typ efter det som skett, så vi behöver 5st nya 110Ah AGM-batterier. Det ska vi försöka ordna på måndagen.

5/8 måndag

Tyvärr är det så eländigt att vi måste åka hem och arbeta några dagar. Vi hade tänkt att båten skulle ligga i marinan i Köln under tiden, men på grund av batteriexplosionen kom vi inte iväg. Vi har flygbiljetter bokade till tisdagen så vi vågar inte chansa på att åka dit och kanske inte hitta en bra plats för båten. Vi beslutar att låta båten ligga kvar i Düsseldorf medan vi är borta och ta tåget till Köln och flygplatsen. Under tiden ska hamnkaptenen ordna fram batterier så vi kan montera dem och fortsätta direkt när vi kommer tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.