Lanzarote – Madeira Dag 3, vårt hem har stannat

Kategori: Portugal, Reseberättelse 1

Tisdag 2 juni

Mitt på dagen gick vi in i marinan Quinta de Lorde på Madeiras västkust. Hemmet står nu still, men det verkar som marken på land inte är helt stabil. Madeira är en vulkanö så det kan bero på det. De tidigare två inläggen från överfarten skickade vi med satellittelefon, men det här är är inlagt från marinan. Det sista dygnet blev blåsigt. Prognosen sa 16-18 knop, men vi hade 22-25 oftast och ibland såg vi ännu högre värden på vindmätaren korta stunder. Vi seglade med delvis inrullad stor och fock vilket var bra. Formen på seglen blir lite Kalle Anka, men det håller ner farten och lutningen blir behagligare.

Mitt i natten stötte vi på ett fenomen som förvirrade oss. Med ca 30M kvar till Madeiras sydkust och med ett djup på 3.000 meter kunde vi inte längre få någon höjd när vi kryssade. Slaget blir ca 100 grader med autopilotens auto-tack, fören pekade synbart åt rätt håll efter slagen men vi kunde inte få bättre vinkel mot vinden än ca 80 grader när man tittade på plotterns spår. Vi slog fram och tillbaka några gånger och lirkade med kursinställningar och skotning, men vi åkte i stort sett bara fram och tillbaka i samma spår. Kl 4 på natten tänker man kanske inte helt klart och misstanke om att vi släpade med oss ett nät dök upp. Fast båtfarten var ok, den borde väl minska om vi hade något på släp? Området vi seglade i var också utmärkt som övningsområde för ubåtar så tanken på att en ubåt påverkade oss på något sätt flimrade också förbi. (Klockan var alltså 4 på natten…) Till slut började vi ändå luta åt att det var strömmar som orsakade problemet. Med 2-3 knops motström borde symtomen bli de vi hade. Vi fortsatte mot nordväst lite längre och efter ett tag började vi få mer och mer höjd mot målet. Ordningen var återställd och det gick åter att kryssa. Frågan är bara varför det var så stark ström just där i ett begränsat område? Tidvatten? Lokala strömmar runt öarna? Vi får kolla med Locals när vi får chansen. Kanske var det ändå en ubåt som jävlades?

Planen nu är att bli kvar på Madeira och turista någon vecka eller mer och sedan hitta ett lämpligt väderhål för att fortsätta mot Algarvekusten i Portugal eller Gibraltar. Det vore bra om vi kan hitta några dagar med lite västlig komposant på den förhärskande nordvinden. Vi ska även få besättningsförstärkning av Pekka, en segelflygarvän som seglat i många år, men aldrig utom sikte från land. Han kommer även ta med sig en sextant så vi kan prova skarpt och se om GPS:en stämmer.

  1. Inger
    | Svara

    Trodde att ni hade zick-zackat för att inte komma in till land medan det fortfarande var mörk, men så var alltså inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.